Projectpagina: skills based arbeidsmarkt

Een skills based arbeidsmarkt bevordert een cultuur van een leven lang ontwikkelen en behoud van zorgprofessionals.

Ook spreken we met de skills aanpak nieuwe potentiële arbeidsmarktdoelgroepen aan. Professionals met inzicht in hun vaardigheden zijn gemotiveerder om te blijven leren en blijven daarmee duurzamer inzetbaar.

Wanneer we vanuit regionale samenwerking het (toekomstige) beschikbare menselijk kapitaal maximaal en optimaal weten in te zetten, dragen we bij aan het toegankelijk houden van zorg en maatschappelijke dienstverlening.

Skills based arbeidsmarkt

In het Rijk van Nijmegen hebben we te maken met een oplopend tekort aan zorgprofessionals. Als we zorg en welzijn op dezelfde manier blijven organiseren loopt dit tekort in 2032 tot 3800 zorgprofessionals (Prognosemodel Zorg en Welzijn, 2023; Regiobeeld, 2023), als we hetzelfde blijven doen.

Deze ontwikkelingen vragen om domein overstijgende samenwerking. Waarin kennisdeling, meer en andere samenwerking tussen organisaties én de ontwikkeling van voldoende expertise en kunde van zorgprofessionals nodig is.

Hierdoor kunnen we zorgvragen blijven beantwoorden, dan wel beoordelen wanneer iets een zorg- of hulpvraag is en wie uit het netwerk bij het beantwoorden betrokken kan worden. Een arbeidsmarkt gebaseerd op skills biedt mogelijkheden.

Het Project

In dit project beogen we te bereiken:
1. Nauwe samenwerking tussen zorg- en welzijnsaanbieders, zorg- en welzijnsinkopers en onderwijspartners: de samenwerking tussen de partijen leidt tot innovatieve oplossingen voor het arbeidsmarktvraagstuk wat de toegankelijkheid van zorg en maatschappelijke dienstverlening vergroot;
2. Opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden; de opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden sluiten aan bij de behoefte van de zorg- en welzijnsaanbieders en het potentieel van de arbeidsmarkt. Dit bevordert een leven lang ontwikkelen, behoud en inzetbaarheid van (toekomstige) zorg- en welzijnsprofessionals;
3. Optimale inzet van (potentieel) menselijk kapitaal: in het Rijk van Nijmegen zetten we (potentiële) zorg- en welzijnsmedewerkers op basis van hun skills optimaal in.

Wat is er nodig voor een skills based arbeidsmarkt?

Om dit te bereiken gaan partijen in het Rijk van Nijmegen als eerste stap aan de gang met het opstellen van skills profielen. Deze profielen geven ons inzicht in het huidige en toekomstige regionale skills kapitaal. Met een skills profiel beogen we de kennisgebieden, soft skills, hard skills en beroepsvaardigheden in beeld te brengen. Door het opstellen van de profielen kunnen we overlap en verschillen ontdekken in de regio. Zodoende roept dit het gesprek op hoe we (potentiële) medewerkers op basis van skills kunnen gaan inzetten.

Lees meer over de skills based arbeidsmarkt en hoe onze regio ermee bezig is via:

Meer weten?

Neem contact op met Nienke Freije

Nienke is de coördinator van dit thema. Ze vertelt je er graag meer over.