De projectfase van het project moeilijk te plaatsen patiënten is afgerond.
Vanaf de start in 2022 zijn er 9 regiobijeenkomsten georganiseerd waarin professionals uit organisaties in de hele zorgketen elkaar beter leren kennen en waarin veel kennis over beschikbare expertise in de regio is gedeeld. De resultaten van het project presenteerden we in de regiobijeenkomst van 14 november jl. De presentaties die in 2023 en 2024 zijn gegeven in de regiobijeenkomsten staan op deze website onder de pagina Kennis.
Projectgroep wordt werkgroep
In eerdere regiobijeenkomsten is het nut en de waarde van het organiseren van deze netwerk- en leerbijeenkomsten uitgesproken. Daarom gaan we hiermee door. De huidige projectgroep krijgt de status van werkgroep en bereidt deze regiobijeenkomsten voor. Ook zorgt deze werkgroep voor de tussentijdse verbinding om dat wat we tot nu toe hebben bereikt verder te ontwikkelen en te borgen.
Resultaten uit het project
Op hoofdlijnen heeft dit project tot de volgende resultaten geleid:
- Verschillende disciplines weten elkaar beter te vinden dankzij de netwerkbijeenkomsten waardoor lijntjes korter zijn. Het kan nog beter, maar de start is gemaakt. Het gesprek over de juiste zorg verlenen aan dak- en thuislozen is makkelijker te voeren omdat de lijnen veel korter zijn.
- Er is meer bekendheid over de expertise van de betrokken organisaties die een rol van betekenis kunnen spelen voor deze groep patiënten. Met verschillende organisaties zijn gesprekken gevoerd om helderheid te krijgen over de specifieke doelgroep(en) waar zij een aanbod voor bieden.
- Naar aanleiding van een presentatie over het Thuis Kom Arrangement loopt er nu een pilot in CWZ in samenwerking met Sterker sociaal werk.
- Expertise is te vinden in de verwijzersapp; gegevens van zorgverleners kunnen makkelijk gevonden worden. Deze verwijzersapp voldoet goed aan de behoefte.
- De Waalboog heeft een werkgroep met experts in gedragsproblematiek samengesteld die in consult gevraagd kan worden. Dit initiatief komt voort uit dit project. Deze experts gaan onder andere een workshop geven over gedragsproblematiek bij NEO huisartsenzorg.
- Een groot deel van de huisartsenpraktijken kan kosteloos gebruik maken van de inzet van de ouderenpsychiater van Maria McKenzie.
- Met het CIZ zijn afspraken gemaakt als het gaat om de indicatiestelling bij patiënten met een delirant beeld.
- Naar aanleiding van een presentatie over het Thuis Kom Arrangement loopt er nu een pilot in CWZ in samenwerking met Sterker sociaal werk.
Zie ook het overzicht van de resultaten onder deze link.
Conclusie
De ‘ongepaste ligduur’ en de uitstroom zijn ondanks de inspanningen niet verminderd. Een goede vergelijking met de startsituatie in 2021 is echter niet te maken. Met de vergrijzing en het steeds ouder worden van mensen is het aantal kwetsbare patiënten dat in ziekenhuizen wordt opgenomen in de afgelopen jaren toegenomen.
Hoe nu verder?
In het Radboudumc loopt nu een verdiepend onderzoek om te kijken welke patiënten wachtend zijn en waarom, wat is de achterliggende oorzaak? De regionale werkgroep volgt dit onderzoek en bespreekt de resultaten als deze bekend zijn.